OTOTASARIM.COM

Modern bir motorlu taşıtın fonksiyonel tasarımı ve geliştirilmesi, mühendisliğe dahil olan birçok farklı disiplinden büyük bir ekip tarafından yapılsa da otomotiv tasarımı, öncelikle araçların görsel görünümünü veya estetiğini geliştirmeye odaklanırken, ürün konseptlerinin oluşturulmasına da dahil olarak profesyonel bir meslek olarak sanat geçmişine ve endüstriyel tasarım diplomasına sahip olabilecek tasarımcılar tarafından yapılan taslak çalışmaları OtoTasarim.com da yer alır.

Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Makale: Enta Studio

Makale: Enta Studio
Freelance çalışmalarda yaşadıkları problemleri minimize etmek amacıyla profesyonelleşme ve markalaşma yolunda ilerleyen Enta Studio ekibi, Mutlu Karoseri ile yaptıkları çalışmalarıyla ilk modellerini sergilediler. Firmaları ve tasarım süreçleri ile ilgili detaylı bir metni aşağıda bulabilirsiniz.


EntaStudio olarak 1. yılımızı doldurmak üzereyiz. Ürün tasarımı, mühendislik ve geliştirme, model ve prototipleme gibi birçok alanda birçok firmaya destek veren bir tasarım grubuyuz.





Grubun kurucuları Oktay Türkoğlu ve Ramazan Kaya ile beraber 5 kişilik dinamik ve yenilikçi bir ekibiz, 3 ürün tasarımcısı, 1 makine mühendisi ve 1 görsel iletişim uzmanımız var. Bu kadar kişiyi tek bir isim altında toplanmanın nedeni daha önce tüm ekibin freelance olarak çalışırken yaşadıkları sorunlar yüzünden tekbir çatı altında belirli bir kimlik ve düzen içerisinde çalışma isteğidir. Kısacası buna markalaşma isteği de diyebiliriz.



Süreç nasıl işliyor?

Soru – cevap, öneri – çözüm şeklinde çalışıyoruz. Tüm ekibin katılımıyla başlayan ürünün fikir süreci sonrasında pazar araştırması ve maliyet hesabı bulunuyor ve bu veriler dâhilinde ürünün tasarımı, analizi, malzeme ve üretim seçimi belirlenmiş oluyor.

Süreci minibüs projesi üzerinden anlatmanın daha faydalı olacağını düşündük.

Tasarım sürecinin en zevkli kısmıdır eskiz süreci, fikir balonları içerisinde gözleriniz kapalı olsa dahi birçok çizgi ve hatlar gözünüzden geçer önemli olan bu çizgilerden birini yakalayabilmektir.



İşin bundan sonraki kısmı tamamen bilgi ve beceriye dayalıdır. Sektörün kabul ettiği Autodesk Alias, 3D Max, Catia, SolidWorks vb. programlar ile sanal ortamda eskizlerimizi 2D den 3D ye aktarıyoruz.




Eskiz ve modelleme sürecini tamamladıktan sonra ilk etapta tasarımı karşı tarafa sunmanın en iyi yolu foto gerçekçiliktir. Daha anlaşılır bir ifade ile aracın sanal ortamda boyanması işlemidir.




Tasarıma dokunmak, firmanın isteği üzerine 1/10 ölçekli maket çalışmamızdan bazı kareler..






Neler yapıyoruz?

İnsanı heyecanlandırabilecek bir iş ‘’taşıt tasarımı’’, ihtiyaca yönelik taşıtlar tasarlamak, üretici gözünden sektörü, kullanıcı gözünden noksanları, yolcuların gözünden de önerileri dikkate alarak tasarıma şekil verebilmek ve sürecin sonunda da başarıya ulaşabilmek kolay bir iş değil. Bu süreçte EntaStudio ve Mutlu Karoseri Otom. ve Mak. San. iş birliği başlamış oluyor. Mutlu Karoserinin tecrübesi EntaStudio’nun çizgileri ile şekil alarak aracın tasarım ve mühendislik sürecini tamamlamış bulunmaktayız. Araç kullanıcısını ve yolcularını en iyi anlayabilmek için onlar ile aynı ortamı yaşamamızın en doğrusu olduğunu düşündük. Elimizde kâğıt ve kalemler ile şehir içi minibüs ve otobüs hatlarında sayısız yolculuk yaparak araçları, kullanıcıları ve yolcuların hareketlerini inceledik bu bize inanılmaz fikirler verdi. Piyasada minibüs olarak hizmet veren birçok marka ve modelin aslında kullanıcı ve yolcularının beklentilerinin çokta dikkate alınmadan tasarlanmış olduğunu bu gözlemler sonucunda fark ettik. Bunun bilinciyle yaptığımız tasarımlar da bizi diğerlerinden bir adım daha öteye götürecektir.

Ramazan KAYA
EntaStudiO.com

Bottom Ad [Post Page]