OTOTASARIM.COM

Modern bir motorlu taşıtın fonksiyonel tasarımı ve geliştirilmesi, mühendisliğe dahil olan birçok farklı disiplinden büyük bir ekip tarafından yapılsa da otomotiv tasarımı, öncelikle araçların görsel görünümünü veya estetiğini geliştirmeye odaklanırken, ürün konseptlerinin oluşturulmasına da dahil olarak profesyonel bir meslek olarak sanat geçmişine ve endüstriyel tasarım diplomasına sahip olabilecek tasarımcılar tarafından yapılan taslak çalışmaları OtoTasarim.com da yer alır.

Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Otomobil tasarımında yeni trendler

Otomobil tasarımında yeni trendler







Konsept otomobiller markaların gelecekteki modelleri hakkında fikir veriyor. Farklı markalar birbirinden değişik konsept otomobiller sergileseler de, tasarımcıların çizgilerinde ortak bir gelecek beklentisi gözden kaçmayan önemli bir ayrıntı. Özellikle son birkaç yıl içinde tanıtılan birçok konsept, markaların geleceğe uzanan çizgilerinin ufukta birleşmesi gibi tekleşiyor.
Otomobil fuarlarından sonra yollarda da karşılaşacağımız en son tasarım trendlerini iki model üzerinde inceleyelim: (Bu iki modeldeki birçok ayrıntı farklı markaların birçok modelinde de benzer şekilde karşımıza çıkıyor.)

 Ford Evos Concept - Front Angle, 2011, 800x600, 1 of 51


1-Izgara tasarımı


Otomobiller gerek tamamen yenilendiğinde gerekse kısmen yenilendiğinde(facelift) “müdahale” edilen kısımlar içinde ızgara-ön panjur grubu da mutlaka yer alıyor. Yeni konseptlerde de ızgara tasarımında önemli değişimler dikkat çekiyor. Mesela birçok markanın konsept otomobilinde amblem ön panjurun ortasından kaput üstüne taşındı. Aslında bu değişim ilk kez tanık olduğumuz bir şey değil. Daha önce de marka ambleminin gövde üzerinde benzer bir şekilde “gezintiye çıktığına” şahit olmuştuk. Bununla birlikte ızgaraların genişlemesi ve ön panjur ve alt panjur yerine tek parça panjur tasarımı yapılması da bir diğer önemli ayrıntı.



2.Far tasarımı


Otomobilin kişiliğinin en belirleyici unsurlarından biri olan farlarda da göze çarpan bir tasarım trendi söz konusu. LED lambaların hem düşük enerji tüketimi hem daha “tasarlanabilir” bir esneklik sunması farların ne şekilde tasarlanacağı konusunda başrolde sayılabilir. LED lambaların sunduğu avantajla farlar artık çok daha küçük ve keskin bir görünümde.



3.Ayna tasarımı

Her ne kadar konseptlerde ayna kollarında artık aynalar yerine kameralar kullanılıyor olsa da biz onları uzunca bir süre ayna olarak isimlendirmeye devam edeceğiz. Yeni konseptlerde farlar gibi aynalarda da teknolojinin sağladığı yer avantajı etkisini gösteriyor. Aerodinamik yapıya da katkı sunan yeni aynalar birçok modelde keskin ve küçük bir tasarıma sahip.



4.Kaput tasarımı

Kaput üzerindeki çizgilerin otomobilin karakterine, sınıfına göre şekillendiği bir gerçek; ancak amblemin birçok markada kaput üstüne taşınmasıyla kaput üzerinde birbirine paralel çizgilerin ön camdan ambleme doğru uzanışına tanık oluyoruz.(Bkz. Renault, BMW, Ford, Peugeot vd.)



5.Tampon tasarımı

Tasarımda bütünlüğün en çok hissedildiği ayrıntı tamponlar. Esasında geçmişteki otomobillerin(yakın geçmiştekiler de dahil) önünde ve arkasında otomobilin gövdesinde “ek bir parça” gibi duran tamponlar zamanla gövde içine dahil oldu. Yeni nesil otomobiller gerek şaseleri-teknik alt yapılarıyla gerekse kabuk-gövde tasarımlarıyla “tek parça” hissi vermekle kalmıyor, otomobillerin görünümünde günden güne parça sayısı azalıp bütünlük hissi artıyor.


6. Gövde tasarımı

Ayrıntılardan sonra genel görünüme bakacak olursak, özellikle Seat Leon’da dikkat çeken otomobilin yan tarafındaki çizgi oyunları en prestijli markalarda da olmak üzere birçok otomobilde kendini gösteriyor. Otomobil tasarımındaki yeni trendlerin arkasında teknik yeniliklerin olduğu apaçık. Parça parça değil de tam bir bütün olarak algılanabilen günümüz otomobillerinin gövdesi tıpkı bir kum tablosu gibi. Tasarımcılar parmak uçlarıyla adeta gövde üzerinde tekniğe ve estetiğe uygun çizgiler atıyorlar. Bu çizgiler en çok kapı üzerinde, tamponlarda, hava girişi vb. ayrıntılarda, otomobilin yan yüzeylerinde-kapılarda dikkat çekiyor. (Bkz. Mercedes konseptleri.)





Yazar: Furkan Bilal İyin



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]